هفته حج و وظائف مسلمانان در قبال ممانعت ازبرگزاری حج تمتع
29 آگوست 2016
بسم الله الرحمن الرحیم
وَ ما لَهُمْ أَلاَّ يُعَذِّبَهُمُ اللَّهُ وَ هُمْ يَصُدُّونَ عَنِ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ وَ ما كانُوا أَوْلِياءَهُ إِنْ أَوْلِياؤُهُ إِلاَّ الْمُتَّقُونَ وَ لكِنَّ أَكْثَرَهُمْ لا يَعْلَمُون (انفال:34)؛ چرا خدا آنها را مجازات نكند، با اينكه از (عبادت موحّدان در كنار) مسجد الحرام جلوگيرى میكنند در حالى كه سرپرست آن نيستند؟! سرپرست آن، فقط پرهيزگارانند؛ ولى بيشتر آنها نمىدانند.
تاريخچه هفته حج
ملاقات کارگزاران حج تمتع( اعم از روحانی/مدیر/خدمه و عده ای از زائران برخي از كاروان ها جهت شروع) با امام خميني (ره) و رهبرمعظم انقلاب در هفته اول ذی قعده از يكم تا هفتم بعد از پيروزي انقلاب اسلامي تاذیقعده 1437ه.ش طي بيش از سه دهه گذشته.
عظمت حج تمتع
آيات قرآن در عظمت حج و توجه به سرزمين وحي
- إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذي بِبَكَّةَ مُبارَكاً وَ هُدىً لِلْعالَمينَ؛نخستين خانهاى كه براى مردم (و نيايش خداوند) قرار داده شد، همان است كه در سرزمين مكّه است، كه پر بركت، و مايه هدايت جهانيان است. (آل عمران: 96)
- جَعَلَ اللَّهُ الْكَعْبَةَ الْبَيْتَ الْحَرامَ قِياماً لِلنَّاس ؛خداوند، كعبه- بيت الحرام- را وسيلهاى براى استوارى و سامان بخشيدن به كار مردم قرار داده. (مائده:97)
- فيهِ آياتٌ بَيِّناتٌ مَقامُ إِبْراهيمَ وَ مَنْ دَخَلَهُ كانَ آمِناً وَ لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطاعَ إِلَيْهِ سَبيلاً وَ مَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنِ الْعالَمينَ؛در آن، نشانههاى روشن، (از جمله) مقام ابراهيم است؛ و هر كس داخل آن [خانه خدا] شود؛ در امان خواهد بود، و براى خدا بر مردم است كه آهنگ خانه (او) كنند، آنها كه توانايى رفتن به سوى آن دارند. و هر كس كفر ورزد (و حج را ترك كند، به خود زيان رسانده)، خداوند از همه جهانيان، بىنياز است. (آل عمران:97)
- لِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلى ما هَداكُمْ وَ بَشِّرِ الْمُحْسِنينَ ؛ تا او را بخاطر آنكه شما را هدايت كرده است بزرگ بشمريد؛ و بشارت ده نيكوكاران را! (حج:37)
روايات در عظمت حج تمتع
- عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: مَنْ مَاتَ وَ لَمْ يَحُجَ حَجَّةَ الْإِسْلَامِ لَمْ تَمْنَعْهُ مِنْ ذَلِكَ حَاجَةٌ تُجْحِفُ بِهِ أَوْ مَرَضٌ لَا يُطِيقُ فِيهِ الْحَجَّ أَوْ سُلْطَانٌ يَمْنَعُهُ فَلْيَمُتْ- يَهُودِيّاً أَوْ نَصْرَانِيّا؛ امام صادق(ع)فرمود:هر کس که بمیرد و استطاعت یافته باشد و حجةالسلام(حج واجب)را به جا نیاورده باشد واین ممانعت از ناحیه فشارهای سنگین و سختی های فوق العاده ویا بیماریهای صعب العلاج وغیر قابل تحمل و یاممانعت حکومت نباشد,این فرد به آئین یهود و یا مسیحیت از دنیا رفته است.(الكافي، ج4، ص269، ح1)
- (هيچ انفاق و صدقه اي جاي حج را پر نخواهد كرد)
امام صادق (ع)فرمود: چون رسول خدا از سرزمين منا كوچ كرد باديه نشيني در ابطح(وادي ميان منا تا مكه)با آن حضرت برخورد كرد وگفت يارسول اله من به قصدحج خارج شدم ولي مانعي مرا ازحج بازداشت ومن مردي ثروتمند و پولدارم دستوربده با مالم كاري كنم كه به پاداش حاجيان نائل شوم.
پیامبرخدا(ص)خطاب به آن مرد فرمود انظر الی ابي قبیس فلو أن أبا قبیس لک ذهبة حمراء أنفقته في سبیل الله ما بلغت به مایبلغ الحاج؛ به کوه ابو قبیس نگاه دقیقی کن چنانچه این کوه به همه عظمت طلای سرخ شده واز آن تو باشد و آن را در راه خدا انفاق کنی پاداش و اجر تو به اندازه آنچه حاجی برای اداء حجش پرداخت کرده است نخواهد رسید. (وسائل الشیعه،ج8 ،ص79)
- (جایگاه حاجی وعمره گزار)
عن النبی(ص): إن الله یباهی بالطائفین؛ همانا خداوند به وجود طواف کنندگان در مسجد الحرام افتخار ومباهات می کند. (مستدرک الوسائل، ج9، ص376)
- عن النبی(ص) قَالَ (ص): مَنْطَافَ بِالْبَيْتِ خَمْسَ مَرَّاتٍ خَرَجَ مِنْ ذُنُوبِهِ كَيَوْمَ وَلَدَتْهُ أُمُّهُ ؛ هر کس پنج نوبت درمسجد الحرام بر خانه کعبه طواف کند از گناهان پاک میگردد و همانند روزی خواهد شد که از مادر به دنیا آمده است.(عوالي اللئالي العزيزية في الأحاديث الدينية، ج1، ص186، ح261)
عبارات مرحوم صاحب جواهر(ره)در عظمت حج:
الحج: الذي هو من أعظم شعار الإسلام، و أفضل ما يتقرب به الأنام إلى الملك العلام، لما فيه من إذلال النفس و إتعاب البدن، و هجران الأهل و التغرب عن الوطن، و رفض العادات و ترك اللذات و الشهوات، و المنافرات و المكروهات، و إنفاق المال و شد الرحال، و تحمل مشاق الحل و الارتحال و مقاساة الأهوال، و الابتلاء بمعاشرة السفلة و الأنذال، فهو حينئذ رياضة نفسانية و طاعة مالية، و عبادة بدنية، قولية و فعلية، و وجودية و عدمية، و هذا الجمع من خواص الحج من العبادات التي ليس فيها أجمع من الصلاة، و هي لم تجتمع فيها ما اجتمع في الحج من فنون الطاعات، و من هنا ورد «أن الحج المبرور لا يعدله شيء و لا جزاء له إلا الجنة» (جواهر الکلام فی شرح شرائع الإسلام، ج17، ص: 214)
حج از بزرگترین شعائر دین اسلام است و برترین چیزی است که بندگان را به خالق هستی وقدرت لایزال نزدیک می کند زیرا خضوع و خواری نفس و به زحمت افتادن بدن انسانی و دوری از آشنا و نزدیکان و شهر و دیار خویش در ادای حج مشهود است. کنار گذاشتن امور عادی و روزمره و رها شدن از لذت های نفسانی و شهوانی و ترک کارهای ناپسند و زشت از خصوصیات این فریضه است. انفاق اموال در راه خدا و مصمم بر پذیرش سختی های سفر و تحمل مشقتهای وارده و جابجاییها و تحمل ترس و پذیرش معاشرت با فرودستان مال از دیگر ویژگیهای این واجب الهی است.
پس حج فریضه ای است الهی که نفس انسانی را تمرین خودسازی میدهد و میسازد و هزینه مالی را در راستای اطاعت خداوند در پی دارد که عبادت خداوند در تمام وجود متحقق می شود چه این عبادت در گفتار و یا اعمال از نوع وجودی و یا عدمی باشد. این مجموعه امتیازات از ویژگیهای حج است که جامعترین عبادت یعنی نماز را هم در بر دارد نمازی که خصوصیات حج و ظرافت های آن را شامل نمی شود. از این رو است که در روایات آمده است: همانا حج پذیرفته شده را هیچ چیزی برابری نمی کند و هیچ پاداشی جز بهشت برین برای او نخواهد بود.
سالگرد شهدای مظلوم مکه ومنا و نکاتی در این باب
1- تلاش جمهوری اسلامی برای انجام حج باعزت و ارشادات رهبر معظم انقلاب
- برنامهريزي براي اعزام حدود یک و نیم میلیون نفر منتظر انجام حج واجب و حدود شش میلیون برای عمره با همه موانع موجود
- زیباترین نظم و سازماندهی در طول سه دهه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی که این نظم زبانزد همه شده و حتي سعودیها بارها اعتراف کردهاند همانند: برگزاری دعای شریف کمیل در مدینه منوره (بین الحرمین ) و مراسم برائت از مشرکان در صحرای عرفات و نیز دعاء عرفه
لِيَشْهَدُوا مَنافِعَ لَهُمْ وَ يَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ في أَيَّامٍ مَعْلُوماتٍ عَلى ما رَزَقَهُمْ مِنْ بَهيمَةِ الْأَنْعامِ فَكُلُوا مِنْها وَ أَطْعِمُوا الْبائِسَ الْفَقيرَ (حج:28)؛تا شاهد منافع گوناگون خويش (در اين برنامه حياتبخش) باشند؛ و در ايّام معيّنى نام خدا را، بر چهارپايانى كه به آنان داده است، (به هنگام قربانى كردن) ببرند؛ پس از گوشت آنها بخوريد؛ و بينواى فقير را نيز اطعام نماييد!
2- عدم مدیریت بلكه بدترین نوع اداره حج تمتع در طول سالهاي گذشته بويژه 1395ه.ش
- بیش از 50کشور اسلامی در مراسم حج شرکت میکنند ولی درجریان فاجعه منا در سال گذشته، 23 کشور آسیب دیدند و به اعتراف سعودیها 7477 نفرکشته و شهید شدند که از این مجموعه حدود 10%مربوط به کشور ایران و90%متعلق به کشورهای دیگر اسلامي بود.
- در فاجعه سقوط جرثقیل 160شهید و 1500مجروح و زخمی(كه 13تن از آن شهدا از ایران اسلامی بودند)
- مجموعه شهداء فاجعه منا 477نفر شده اند غیراز جانبازان ومجروحاني كه بهبود يافته اند و يا هنوز مشغول مداوا هستند. از تعداد فوق 401نفر حجاج شيعه و 76نفر شهداء اهل سنت هستند.که مسئولان کشوری برای بازگرداندن اجساد مطهره 419 نفر به ایران اسلامی تمام توان خود را بکار گرفتند که هیچ گونه تفاوتی بین شهداء شیعه و اهل سنت در تلاشهای آنان دیده نشد. بلی، 42نفر از اجساد مطهره با رضایت خانوادههای محترم شهدای مکه و منا در مقبرة الشهداء مکه مکرمه دفن گردیدند.
- از مجموعه فوق 15روحانی ومعین خدمتگزاردر کاروان- و 17مدیر وعوامل خدمتگزار(که جمع آنان 32نفر)جزءشهدا منا مي باشند.
3- چه کسانی جلو رفتن به حج زائران بیت الحرام را در سال 1395ه.ش گرفتهاند و مانع عن سبيل الله شده اند؟
الف) سیاست های خصمانه سعودی ها:
- 360 میلیارد دلاربرای مبارزه با انقلاب اسلامي ايران در طول جنگ تحميلي (8سال دفاع مقدس)
- 130مليارد دلار هزينه براي جلوگیری و ممانعت از جریان مقاومت درکشورهای اسلامی همانند:سوریه، لبنان، لیبی، یمن
- 11میلیارد دلار خرجکرد برای قطع رابطه کشورهای سودان/سومالی و غیره وتردد به 30کشور آفریقایی وسم پاشی برعلیه ایران اسلامی تاآنجا که به قطع رابطه برخی منجر گردید.
- ممانعت از شركت در مراسم حج تمتع براي كشورهاي ايران در 95، سوريه 93-95، يمن 94-95 که همین سیاست خصمانه را برای هر کشوری که بیداری اسلامی در آن اجرا شود به نیابت از سیاست های استکباری آمریکا خواهد داشت.
ب) ديپلماسی هاي مرموز و شيطاني
[دستگاههای دیپلماسی کشور ]: طرح فاجعه منا در مجامع بین المللی همانند لاهه – کنفرانس اسلامی که متأسفانه سال گذشته با پرداخت هاي بي حساب رژيم سعودي در ترکیه برخی از كشورها ايران اسلامي را محکوم کردند.
نامه جمعی از خانوادههای شهدا منا (120نفر) به وزیرمحترم خارجه جناب آقاي ظريف بسیارمؤدبانه زیباوجالب بود، كه اميد وارم پيگيري گردد.
ت) موانع ايجاد شده وتفاهم نامه يكطرفه توسط سعودیها
- قطع رابطه سیاسی یک جانبه
- عدم پاسخگویی دربرابر بازماندگان شهداء و آسیب دیدگان و مجروحان دوحادثه : سقوط جرثقيل در مسجد الحرام وفاجعه بسيار سنگين منا كه منجر به شهادت 7477 نفر حاجي محرم در حرم امن الهي گرديد.
- تنظیم تفاهم نامه یکطرفه از سوی سعودیها و بندهای اعجاب انگيز كه به برخي اشاره مي شود:
- عدم نصب پرچم جمهوری درهتل های محل اسکان و در محاور مورد نياز و تردد ايراني ها.
- عدم تماس جمهوری اسلامی بادیگر بعثه های کشورها
- عدم تماس زائران بادیگر زائران کشورها
- نبردن اقلام دارویی ونداشتن هیئت پزشکی
- درست كردن دستبند هاي الكترونيكي توسط سعوديها (در حالي كه پيشنهاد سازمان حج و زيارت بود كه خود جهت حفاظت زائران درست كند.
- اخذ سابقه شغلي و هويت كاري همه زائران
که بايد گفت با داشتن امور فوق وهمه مراقبت ها چه كرديد كه چنين ادعا مي كنيد ودر تفاهم نامه يك طرفه هر چه را می خواهید دیکته می کنید ومي نويسيد؟زهی خیال باطل.
4- وظائف ما و دیگرکشورهای اسلامی درقبال سعودیها
الف) فرمایش رهبری:
- دستگاه دیپلماسی کشورکار را ادامه دهد وبرای تکرار نشدن آن محاسبات انجام شود و باید جلو این برخورد خصمانه را گرفت.
- دولت عربستان خوب به وظایف خود عمل نکرد و دربرخی موارد موذیگری انجام میدهد.
- دستگاههای حقوقی بشر برای یک نفر غوغا میکنند حدود 7000نفر از شماها کشته شد هیچکس عکس العملی نشان نداد. شما با محاسبات تخلفات آنان را مردانه اعلان کنید.
ب) پیگیری شدید به خاطر عدم تکرار آن درسرزمین منا و به فراموشی سپرده نشدن آن. فرمایش رهبری:
- سعی کنید همانند حلبچه و بکارگیری سلاحهای شیمیایی فراموش نشود و دنبال کنید جزوه، شعار و بروشور بنویسید.
- تعمد بوده، نمی شود پذیرفت، یا کوتاهی شده شکی نیست که اگر 100تیم 10نفری می فرستادند جلو کشته شدن هزاران نفرگرفته می شد.
ج) تلاش برای برداشتن مديريت آل سعود شرور از حرمین شريفين و واگذاري اداره و نظارت به نمايندگان منتخب و قابل اعتماد كشور هاي اسلامي.
5- معرفی کوتاه برخي از شهداي منا
گرچه همه آنان مهمان خاص خدا بودند و خداوند آنان را مورد آمرزش صد در صد خويش قرار داد و در قيامت با لباس احرام و لبيك گويان محشور مي گردند لكن برخي از آنان مقدار كمي براي اين حقير شناخته شده بود، همانند:
- شهيد منا مرحوم حجة الاسلام والمسلمین شهید سیدحسین حسینی
امام جماعت حرم رضوی در صحن بزرگ انقلاب كه هزاران زائر دلباخته علي بن موسي الرضا(عليه آلاف التحية و الثناء) به او اقتدا مي كردند- نماینده يك دوره مجلس، امام جمعه شانديز خراسان رضوي و… بیش از 10هزارنفر
- شهيد منا مرحوم دكترحاج غضنفر رکن آبادی
نامبرده رزمنده جبهه هاي حق عليه باطل وفرمانده بسيج وزارت خارجه، رئيس اداره خاورميانه وزارت خارجه، نفردوم در سفارت سوريه در دمشق در سالهاي گذشته، سفيرجمهوري اسلامي ايران درلبنان، دكتراي روابط بين الملل، مدرس دانشگاه امام صادق(ع)، نويسنده رساله دكتري در مورد نظام جمهوري اسلامي ايران
- شهیده منا مرحومه مرجان نازقلی (فرماندار شهرستان بندرترکمن)
معينه كاروانهاي حج اهل سنت از گلستان، داراي سه سفر حج تمتع بعنوان معينه در سالهاي 90،92و94
- شهید حسن حسینی مقدم سرکنسول ایران درشهر مرو[شوروی- تاجیکستان]
همسر او صدیقه ابریشمی می گوید: شوهرم و من و دو فرزندم عازم حج تمتع از ايران شدیم، شهید حسینی مقدم 51 سال داشت روز عرفه دعای عرفه را خواندیم وعصری آخرین عکس های یادگاری را گرفتیم- شب ساعت 11شب من ودخترم از آنان جهت رفتن به منا و رمی جمره جداشدیم.
صبح شهید حسینی مقدم به همراه پسر25ساله ام به سوی منا حرکت کردند… ساعتهای نزدیک 9صبح درفشار جمعیت…قرارگرفتند او دیابت داشت هرچه فریاد تشنگی برآورده کسی بدادش نرسید… پسرم می گوید تشنگی ما را نیز از پا در آورد در نزدیکی ما سید روحانی درفشار جمعیت روضه علی اصغر را میخواند که به ما مقاومت فوق العاده ای دست داد…
یک تبسم کرد بر روی پدر
زآن تبسم گشت زهرا خون جگر
یعنی ای جان پدر شادان شدم
در کفت، قربانی جانان شدم